- De inflatie blijft in Nederland voorlopig boven de 3 procent, zo is de verwachting van economen.
- Het is onzeker op pensioenen van werkgevers daarmee gelijke tred kunnen houden, zodat pensioen waardevast blijft.
- Grote pensioenfondsen waarschuwen voor het achterblijven van de ‘indexatie’.
- ees ook: Vaste uitkering voor je pensioen? Zo kun je zorgen dat inflatie koopkracht niet aantast
Nederlandse pensioenfondsen van werkgevers worstelen al jaren om de pensioenen gelijk op te laten gaan met de inflatie, zodat pensioen waardevast blijft. Dat probleem speelt nog steeds, zo blijkt uit prognoses van enkele grote pensioenfondsen.
Hoewel de inflatie vanaf het piekniveau van 2022 is afgekoeld, blijft de gemiddelde prijsstijging in Nederland relatief hoog. Zeker vergeleken met andere Europese landen. Het Centraal Planbureau rekent voor 2024 op een inflatie van 3,6 procent en komend jaar wordt dat naar verwachting 3,2 procent. Dik boven de 3 procent dus.
Het is onzeker op de pensioenen van werkgevers dat kunnen bijbenen. Meerdere grote pensioenfondsen temperen de verwachtingen over een mogelijke verhoging van de pensioenen. Metaalfonds PME zegt dat de financiële positie “nog onvoldoende” is om eind dit jaar pensioenverhogingen door te voeren.
Het pensioenfonds voor de metalektro PME waarschuwt dat een mogelijke verhoging van de pensioenen “helaas gering” zal zijn. Zorgfonds PFZW zei eerder al dat de pensioenen volgend jaar waarschijnlijk hetzelfde blijven als dit jaar.
Een en ander zou betekenen dat de pensioenen van veel gepensioneerden binnenkort waarschijnlijk niet of amper omhoog zullen gaan. De gedaalde rente maakt dat de fondsen meer geld opzij moeten zetten om aan toekomstige pensioenverplichtingen te voldoen. Ondanks stevige beleggingsrendementen zagen ze hun financiële positie daardoor afgelopen kwartaal toch verslechteren.
ABP kan pensioen mogelijk wel verhogen
Van de grote fondsen die in hun kwartaalberichten ingaan op de kwestie, lijkt ambtenarenfonds ABP nog het meest positief. "Gelukkig mag ABP, net als de drie voorgaande jaren, gebruikmaken van soepelere regels waardoor we meer kunnen verhogen. Dat mag omdat we in 2027 overstappen op het vernieuwde pensioenstelsel", stelt bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen. Maar hij kan nog geen zekerheid bieden over de pensioenen voor volgend jaar, aangezien ABP net als de andere fondsen formeel pas dit najaar een besluit neemt.
ABP zegt graag te willen indexeren, maar "nog een paar spannende weken" te gaan te hebben. Als de pensioenen bij Nederlands grootste pensioenfonds omhoog kunnen, zal dat maximaal met 3,56 procent zijn. ABP kijkt voor zijn besluit naar de financiële positie van eind oktober en de prijsstijging tussen 1 september vorig jaar en 1 september dit jaar. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de inflatie voor deze periode berekend op dat percentage.
Elk fonds moet een eigen afweging maken. PME heeft vanwege de onzekerheid over de renteontwikkeling en de financiële markten in april al besloten geen gebruik te maken van versoepelde regelgeving in aanloop naar het nieuwe stelsel. Dit is voor PME-bestuurder Eric Uijen reden om nu al een "winstwaarschuwing" uit te spreken. "Een mogelijke verhoging van de pensioenen zal dit jaar helaas gering zijn."
De fondsen willen ook goed voorbereid zijn op de aanstaande veranderingen in de sector. PFZW voerde in juli al aan dat het in aanloop naar de nieuwe pensioenregeling voorzichtig wil zijn met het verhogen en verlagen van de pensioenen. Dit om straks financieel gezond aan het nieuwe stelsel te kunnen beginnen.